2011. április 30., szombat

Amerikai úthenger, bogyószedő finnek és kedvezményélvező öbölbeliek

Az öbölbeliek

Ma nagyon kézzel fogható információk birtokosa lettem. Továbbra is a dubai-iakat faggattam a hétköznapjaikról. Megkérdeztem, hogy Dubai-ban jó dubai-inak lenni? Megtudtam, hogy Dubai-ban amíg egy külföldi 100%-os villanyszámlát fizet, addig egy dubai-i lakos csak a harmadát. "Ha te Dubai-ba jönnél és mindketten 100 euróért fogyasztanánk a villanyt, neked 100 eurót kellene fizetned, nekem meg csak 33-at." Vagy hogy bizonyos mennyiségig ingyenes a vízfogyasztásuk. És sok vizet fogyasztanak, mert jellemzően 40-50 celsius fok van, forró nedves szél, 90%-os páratartalom. A külföldi természetesen minden cseppért fizet.

Mindenki kap ingyen telket vagy az állam épít nekik házat és csak az építőanyag árát kell állniuk, munkadíjat, tervezési költséget az állam állja. Telekhez és házhoz várólista alapján lehet hozzájutni. A lista élén mindig a friss házasok (2-3 év várakozási idő) vannak, utána az özvegyasszonyok, az öregemberek, és végén az egyedülálló fiatal férfiak (7-8 év).

A dubai-i férfiak elkezdtek külföldi nőket feleségül venni és egyre több egyedülálló dubai-i nő van. Ezt a kormány felismerte, és elkezdett még nagyobb kedvezményeket adni azoknak, akik dubai-i nőt vesznek feleségül. Például hamarabb kapnak házat.

Nagyon érdekesnek találtam, ahogy a halálról vélekednek. Azt mondták, hogy ha valaki meghal, akkor nem olyan szomorúak és könnyen elfogadják, mert Isten ajándékozza az életet és Isten veszi el az életet. Ha itt az idejük és meg kell halniuk, hát meghalnak, tudomásul veszik Isten akaratát. Ez némi magyarázat lehet a véres forradalmaikra.

Kialakult az arab delegációban egy spontán vita is. A küldöttség vezetője egy nő. És vannak férfi delegáció tagok is. Nagyon kényes a helyzet, mert a férfiak nem igazán akarnak szót fogadni a vezetőnek. Valamennyire tisztelik, mert idősebb és mert magasabb beosztásban van (a kornak és a rangnak nagy tekintélye van az arab világban), de ugyanakkor le is nézik, mert nő és főleg, mert nem született emirátusokbeli, hanem észak-afrikai. Úgy nézett ki, hogy a delegációvezető nyerte a vitát, de szerintem ki fogják játszani a fiúk a háta mögött...
Az esti kimenő idő volt a vita tárgya...


 A finnek

Részt vettem egy előadáson, ami a finneket mutatta be. Először is megtudtam, hogy a finn és az észt nyelv annyira hasonlít egymásra, mintha csak két dialektus lenne, teljesen jól megértik egymást- mondta ezt egy finn. Azt is megtudtam, hogy a finn egy no name kultúra: soha nem használják egymás nevét. Úgy gondolják, hogy mindenki ismeri a saját nevét, minek ismételgetni.

Arra a kérdésemre is választ kaptam, amin már régóta törtem a fejem: hogy miért beszélnek hihetetlenül sokat a semmiről a németek (tanáraim és diáktársaim mindig mindent agyonmagyaráznak, mi magyarok meg csak unottan egymásra nézünk: már megint kezdik...).
Tehát a válasz: vannak olyan kultúrák, ahol csöndben maradni erény, és vannak kultúrák, ahol sokat beszélni erény. Például mi magyarok arra lettünk nevelve, hogy mindig várjuk meg amíg a másik befejezi a mondandóját és lehetőleg ne kérdezzünk sokat. Nálunk pozitív dolog csendben lenni. Mi egy magas-kontextusú kultúra vagyunk: szavak nélkül is elég jól megértjük egymást.

Ezzel szemben egy német vagy egy amerikai számára a csend negatív jelentéstartalommal bír: azt jelenti hogy nem tudnak hozzászólni a témához, tehát buták, ebből kifolyólag magas szintre fejlesztették a "rizsázási képességüket". Úgy tudnak 5-10 perces szónoklatokat előadni, hogy egyetlen egy használható információt sem mondanak közben, csak a gyenge feltételezéseiket ismételgetik roppant magabiztosan. Ha a tanár megkérdőjelezi őket, ugyanazzal a magabiztossággal beszélnek további tíz percet pontosan az addig állítottak ellenkezőjéről. Lényegtelen, hogy mit állítanak, csak járjon a szájuk. Én személy szerint kezdem unni... még az elején elvarázsolt, hogy milyen okosak és mennyire jók a nyelvi készségeik, de ma már tudom, hogy ez csak a látszat.

Egy finn vicc: A férj húsz éve nem mondta a feleségének, hogy szereti, mire a nő megkérdezi: szeretsz?
Érkezik a válasz: Már 20 éve megmondtam, hogy szeretlek. Ha azóta változott volna a helyzet, szóltam volna. hahaha

A finn nyelvben létezik magázás és tegezés, de magázni csak egy embert kell: a püspököt, mindenki más automatikusan tegeződik.

A finnek 1932 és 70 között "alkohol útlevelet" használtak: minden héten egy üveg bor vásárlására voltak feljogosítva, amit mindig belepecsételtek a kis könyvbe. Állítólag a finn lakosság 20%-a issza meg a Finnországban elfogyasztott alkohol 80%-át.

Télen két hétig nem jön fel a Nap, teljes a sötétség; nyáron pedig négy hétig nem megy le a Nap. Ha valaki oda megy látogatóba nyáron menjen!

Olyan sok szaunájuk van (2 millió), hogy ha az összes finn (5,2 mil.) egyszerre akarna szaunázni, akkor is kényelmesen elférnének.

Annyira egyszerű adózási rendszerük van, hogy az adóhivatal által előre kitöltött három oldalt a polgároknak csak alá kell írni, hogy rendben, vagy hozzá írni a változást.

A finneknek női elnökük van és a parlamentjükben több! a női miniszter, mint a férfi.

Nemzeti sport a gomba és a bogyószedés. Egy átlagos finn egy nyáron 40 kiló eper/málna/szeder/ribizli/egyéb gyümölcsöt szed, amit magánterületen is gyűjtögethet (az ország területének két harmada erdő), majd adózás nélkül értékesíthet.


Az amerikai konzul

Az amerikai konzul előadásán is volt szerencsém részt venni. Egy nagy darab nő, tipikus amerikai kinézettel, olyan hangosan beszélt, hogy mikrofon nélkül bezengett egy hatalmas előadót. Hihetetlen gyorsan, agresszív stílusban darálta az információt, feldolgozhatatlanul, leírhatatlanul, megjegyezhetetlenül sokat. Mindent papírról olvasott, diákat se hozott nekünk. Azért hívták, hogy a megújuló energiaforrásokról beszéljen, ehhez képest végig ellenük érvelt. Megállás nélkül istenítette amerikát, folyton Obamától idézett, nem volt tekintettel a hallgatóságra: folyamatosan dollárokkal dobálózott, meg sem próbálta átszámítani az összegeket euróra, vagy legalább időt adni, hogy mindenki magában kiszámítsa...
Az olaj, az olaj, az olaj....víz, szél, Nap nem jó, csak az olaj, minden más drága, csak az olaj, bla-bla-bla. Egyik arab gyerek megpróbálta kibillenteni - már nem emlékszem mit kérdezett - erre a német fejesek az első sorban elégedetlenül csóválták a fejüket: teljesen az előadó hatása alá kerültek. 

Folyamatosan úgy beszélt hozzánk, hogy: hey guys, when you have a question just stop me and ask. Hey guys, can you imagine that? Hey guys, have you been to.. Sorry for that, guys.

Egy idő után, amikor a környezetkímélő autókat kezdte fikázni, akkor már a németek arcán is láttam, hogy kezd forrni bennük a víz.

Az egész prezentáció alatt egyszer dicsérte meg a németeket... és bevallotta, hogy az USA-ban nincs környezettudatos nevelés, sem szelektívhulladékgyűjtés, sem komposztálás, hanem kizsákmányolják a természetet. Ráadásul a világ olajtartalékainak csak 2%-a található az USA-ban, holott 25%-át ők használják fel. Hát igen, a sok közel-keleti konfliktus...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése